wine7

 

Четвъртък, 12 април 2012 г. от Джеймс Лорънс

Вносът на вино в Китай достигна рекордни нива през 2011 г., като
търсенето на китайския клиент е насочен към все по - голямо разнообразие и нови вкусове.

През март се проведе първата за Китай СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ посветена на виното. Според данни оповестени на срещата, в Китай през 2011 г., е внесено бутилирано вино за 1.27 милиона щатски долара повече, спрямо 2010 или с 94% повече.
Скокът на вноса не е бил доминиран от френските вина. Огласените по време на форума независими статистики, показват голямо увеличение в стойностите на чилийски и забележете - гръцки внос на вино.

rechВинената терминология, виненият език или както и да наричаме думичките, с които си служим за да опишем любимите вина, ползва определен речник.

Всеки, на когото се налага по-често да изразява впечатленията си с думи обаче, ще открие у себе си склонност за формиране на собствени изразни средства.

Независимо дали с тях жънете успехи или ...... неразбиращо повдигане на рамене, те обикновено ви причисляват към някои от следните типове:

Послушният, леко скучноват абсолвент на винения семинар: плътно, сортово, чисто, плодово, свежо, достатъчен интензитет.

flirt-s-vinotoФлиртът на човека с виното датира от най-древни времена.

То е съпровождало египетския фараон Тутанкамон в последния му път;
Исус Христос превърнал водата във вино;
Иначе консервативната католическа църква създава през Средновековието едни от най-качествените лозя.

През годините на човешката история виното е било използвано в медицината, при религиозни ритуали, било е символ за социален статус. Древногръцкият историк Тукидид казва през 5 в.пр.Хр., че “с култивирането на маслината и лозата хората от Средиземноморието загърбват варварството.”

rose-4Розето представлява леко, слабо таниново вино, произведено от червени сортове, но по технологията за получаване на бяло вино.

Това означава, че ферментира само гроздовата мъст, а не цялата гроздова каша. След отделянето на зърната от чепките, мъстта се оставя да престои с ципите, в зависимост от сорта и степента на зрялост, между 2 и 6 часа.

Следва пресоване - за отделяне на мъстта от ципите - и ферментация. Колкото по-интензивно се пресова и колкото по-продължително е настойването, толкова по-тъмен е цветът на виното, а чрез избистряне му се придава кристален блясък.

za-vinotoНие не знаем кой и кога е произвел първото вино в света поради факта, че тази напитка датира от хиляди години преди раждането на Христос.

Според някои исторически сведения и традиции на Ной се приписва заслугата пръв да е отглеждал лози около 2300 години преди н.е. Аврам е пил вино в Кана 2000 години преди н.е., а Моисей – 1570 години преди н.е.

Легендите за виното и лозата са безбройни.

Египтяните са наричали виното ерп или елп, откъдето гърците са го заели и нарекли ерпис; евреите са го наричали иуайн, етиопците – вайн, а гърците по-късно оинос и т.н.

cherveno-vinoРесвератролът, който се съдържа в напитката, може да удължи живота и противодейства срещу болестите на остаряването.

Чаша червено вино може не само да подобри вкуса на храната, то може да ви подари още малко време да се порадвате на живота.

Ново проучване показва, че в червеното вино се съдържа вещество, което удължава живота.

Учените са открили, че добавяйки ресвератрол - органичен компонент, открит в гроздето и в частност в червеното вино – към ежедневната храна, удължава живота и забавя проявите на болести, свързани с остаряването.

Шестте стъпки на дегустация, които са и изобщо на отпиване на първа глътка от всяка божествена бутилка.
 degustaciaДегустационна схема

В началото на дегустационната си "кариера" често можете да изпаднете в ситуация, в която виното има какво да ви каже и вие дори имате уши да го чуете, но не и думи, за да споделите. Дегустационните бележки изглеждат сложни на пръв поглед - по-сложни, отколкото са в действителност.
За да се справите с описанието на едно вино ви трябват просто няколко опорни точки, които да ви насочат откъде да започнете и как да завършите.

Сигурно сте чували или дори самите вие сте произнасяли изрази от рода на “това вино се отличава с невероятен характер и изисканост”.

Може би за вас виното наистина е вълнуващо, но околните не могат да ви разберат. Има начин адекватно да споделите мнението си и по-точно с помощта на Колелото на ароматите (The aroma wheel).

Разработено след дългогодишни проучвания от професор Ан Нобъл от Университета на Калифорния в Дейвис, днес то е стандарт в света на дегустациите и най-доброто помагало, към което се обръщат професионалисти или любители на виното в търсенето на определен аромат.

vin6Водеща причина за трайната модерност на виното е била вярата в неговите здравословни качества.

Още в Талмуда е казано, че където няма вино, са нужни лекарства, а през античността лекари като Асклепий и Клавдий Гален обръщат специално внимение на лечебните му свойства.

Модерната медицина е добавила някои нови аргументи за ползата от виното, особено червеното. Установено е, че фенолите и флавоноидите (вещества в ципите на червеното грозде) не позволяват на холестерина да се окислява и така намаляват риска от атеросклероза.

На прага на XX век виното се проявява и като част от порива за естетическа модерност.

Нека припомним класическите стиховете на Кирил Христов, които тогава са го направили тъй шумно известен.

Прости мъртвило, роден край, прости!
Пред мене нов живот се днес открива,
с нов трепет се сърцето ми опива,
и моят дух неудържим лети
към щастие - към бури и вълненйя!
Пиян съм аз от мойте младини!
Тъй хубаво е всичко окол мене!
Жени и вино! Вино и жени!

Loving you 389Алкохолът разкрепостява, падат задръжките и ставаш общителен. Съзнанието ти започва да се рее и в зависимост от изпитото количество може да полетиш или да заспиш в най-лошият случай да изпаднеш в делириум трименс.
Но пък да е чак толкова полезен, колкото пише в следващата статия просто не е за вярвяне. Внимание, гроздето може да е полезно, но препаратите с които се пръска са вредни особено за алергични хора.

Виненият масаж подмладява

Две чаши гроздов еликсир след ядене топи калориите.
Още древните знаели, че виното е най-вкусното лекарство и най-добрата храна.