wine7

Сигурно сте чували или дори самите вие сте произнасяли изрази от рода на “това вино се отличава с невероятен характер и изисканост”.

Може би за вас виното наистина е вълнуващо, но околните не могат да ви разберат. Има начин адекватно да споделите мнението си и по-точно с помощта на Колелото на ароматите (The aroma wheel).

Разработено след дългогодишни проучвания от професор Ан Нобъл от Университета на Калифорния в Дейвис, днес то е стандарт в света на дегустациите и най-доброто помагало, към което се обръщат професионалисти или любители на виното в търсенето на определен аромат.


Междувременно съществуват многобройни варианти – за конкретни вина, за конкретни държави, за спиртни напитки и т.н.

Всички те обаче са базирани на оригинала на проф. Нобъл.

Главната цел на Колелото на ароматите е да помогне в обсъждането на ароматите на виното чрез създаването на единна, стандартна терминология и да предотврати неточни, субективни или двусмислени описания, които много често се срещат върху винените етикети, като например “стилно”, “хармонично” и т.н.

Важни качества на термините, включени в Колелото, са тяхната специфичност и аналитичност, както и това, че не са повлияни от субективни мнения, вкус и разбирания.

kolelo2-aromati-vinoКолелото на ароматите, както показва името му, е кръг, съдържащ речник с термини за описание на ароматите, които можете да срещнете в една чаша с вино. В центъра на Колелото са разположени най-общите термини, като “плодово” или “дървесно”. В средния кръг се пристъпва към по-нататъшно уточняване на аромата, т. е. от “плодово” се преминава към “тропичен плод” или “банан”. В края му се намират най-специфичните, които включват термини от рода на (и това не е шега) “обор”, “бекон” или “мокър картон”.

Тези изрази НЕ са единствените, които можете да използвате за описването на едно вино, но са най-често срещаните. Начинаещите дегустатори често се оплакват, че “не намират нищо” или че не могат да подберат правилните думи, с които да опишат ароматите. За щастие е много лесно да “тренираме” носа и мозъка си как бързо да свързват определен израз с определен аромат.