wine7

 

Четвъртък, 12 април 2012 г. от Джеймс Лорънс

Вносът на вино в Китай достигна рекордни нива през 2011 г., като
търсенето на китайския клиент е насочен към все по - голямо разнообразие и нови вкусове.

През март се проведе първата за Китай СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ посветена на виното. Според данни оповестени на срещата, в Китай през 2011 г., е внесено бутилирано вино за 1.27 милиона щатски долара повече, спрямо 2010 или с 94% повече.
Скокът на вноса не е бил доминиран от френските вина. Огласените по време на форума независими статистики, показват голямо увеличение в стойностите на чилийски и забележете - гръцки внос на вино.

По време на форума в Хафей - столица на провинция Анхуей, гръцкият посланик в Китай Теодорос Георгакелос заяви, че Гърция е изнесла за Китай вино на рекордната стойност от € 2 милиона.

Джени Ли, ръководител на научните изследвания за анализатори на Wine Intelligence, сподели, че китайския пазар за вносно вино узрява с много бързи темпове. Търсенето започва да се преориентира към нови вина от по-малко утвърдени винарски региони по света.
"Една ключова група потребителите приема вносното вино не само като ежедневен репертоар с усещане за по - здравословна и качествена напитка, а и като приключенски дух отворен към вина от различни, непознати страни и региони с нови стилове и вкусове."

Тя отбеляза и разликата между вината, които са на разположение и предпочитанията на клиента:
"За известен период имаше разминаване между това - какво консумират и какво искат да консумират китайските потребители. Дълго време Каберне Совиньон бе достъпния сорт на пазара, но това не се отрази на факта, че много китайски потребители предпочитат вина, които са повече плодови и по-малко танинови. "

Изследванията на Wine Intelligence показват, че Нова Зеландия също е с 65% увеличение на пазарния дял в Китай.
"Китайски търговци често предлагат някои фини вина от по - малко познати страни, като идеална алтернатива на-понякога скъпите френски изтънчени вина".