Клуб за ценители на виното Дионис, Стара Загора

wine7

Дионис - клуб за ценители на виното

Лято е - усещане за топлина, аромат на цветя и плодове, галещ бриз и страст.

Където и да си - в офиса, на отдих в планината или край морето, на делова среща или романтична вечер, чаша вино добавя атмосфера и показва отношение.

Защо точно вино?

Има разбира се и други възможности. Виното освен всичките си качества като напитка е и философия. От древността до днес този гроздов еликсир присъства в човешката цивилизация и вдъхновява създателите и консуматорите на вино. И е чудо как тези малки скромни зърна гроздов плод се превръщат в невероятни по вкус, аромат и качество вина. Познаването на вино е предизвикателство и е необходимо познание и увереност за добър избор.

Да знаем

  • вида грозде, кой го произвежда, индивидуална характеристика на виното, неговия стил,
  • произхода –климатични условия, регион ,
  • реколта,
  • отлежавало ли е в дъбови бъчви
  • алкохолно съдържание.

Как да познаем доброто вино? Какви качества да притежава то?

Няма висококачествено вино без висококачествено грозде. Мястото на засаждане (тероара), което определя климата и почвата, различните сортове грозде,  доставянето му в избите, различни технологии, които "моделират" характера на произведеното вино. 

А дали можем преди да отворим бутилката вино да знаем какво ще има вътре? 
Да, като се започне от бутилката, тапата, етикета, произхода на гроздето, реколтата, отлежало ли е в дъбови бъчви, алкохолно съдържание, вкусови показатели, потенциал за отлежаване. Има и термини, които се използват при описание на виното, но знайте , че няма да сгрешите дори да не сте професионалист, защото всеки има свое субективно усещане. Точно това прави дегустациите с приятели и забавни, и полезни. Характерните термини са нос (това е мириса), тяло (текстурата) на виното, баланс (хармоничност на киселинност, сладост, алкохол, танини) има по-плътни, например червени вина и по-леки. Споменава се "небце"- термин за вкуса и край (послевкус) на виното.

Според характеристиките си различните вина се консумират при различна температура, тя често е посочена и на етикета, за червените и по-плътни вина е необходимо бутилката да се отвори по-рано (около час) преди времето на косумация, виното да "поеме въздух", за да се "изрази по - ясно", да покаже най-доброто от характеристиките си. Да не забравяме, че за стабилизирането на виното се използва сяра.

Вината са различни и според вида на гроздето- бели, червени, розе. Розе- притежават от качествата и на двете с промяна в характера на виното. Днес розовите вина разширяват популярността си.

Белите вина са по-леки и ароматни, но могат да бъдат и силни, и много ароматни. Консумират се охладени (4-6 градуса), предимно за по-скорошна консумация, с ордьоври, закуски, сирена, риба, пиле, паста. 

Познати сортове са шардоне, димят, мускат, мискет, ризлинг, совиньон блан, вионие, пино блан, пино гри и др. - някои от тях са особено популярни в последните години.

Червените вина винаги са били предизвикателство, вълнуващи аромати, цветове, плодови пивки силни, топли, богати, дълготрайни. Особено подходящи за месни салати, по-светли и тъмни меса, силни сирена, шоколадови десерти. Мерло, каберне совиньон, гъмза, пино ноар, малбек, каберне фран, сира, последните също познати по-отскоро. Особено популярни станаха купажните вина. Да не забравяме и шумящите вина: сухи – шампанското е върхът, има и по-достъпни, ободряващи и тонизиращи, сладки – сладкото шампанско е подходящо винаги със специални десерти.


За описание на виното се използват термини като баланс (хармоничност на вкусовете), тяло (текстурата и тежеста в устата), край (послевкус), нос (другото име за мириса), небце (технически термин за вкуса).

Няма правилно и грешно описание на вино, всеки би могъл да има свое собствено субективно впечатление. И като цяло не е необходимо да познаваш терминологията, за да се насладиш и оцениш напитката.

Лято е и всеки би се зарадвал на една чаша добро бяло вино- леко, приятно, пивко, със или без храна. За да има добър вкус, бялото вино трябва да се отвори в подходящия момент и е важно да се пие при правилна температура между 4-6 градуса и 8-10 градус С за различните вина. Чашите за бяло вино трябва да са с форма на лале – по-тясното гърло задържа, пренася и усилва ароматите.

Белите вина са познати като сухи и полусухи, ароматни, маслени, неутрални, сладки, но понякога тази класификация е доста размита и относителна. Подходящи храни са сирена, морски деликатеси, месни салати, зеленчукови супи, десерти.

У нас наред с традиционните сортове - мускат, мискет, димят, ризлинг, шардоне, совиньoн блан вече познаваме вионие, пино гри, пино блан, шенин блан. В описанието на стила на белите вина, различните преобладаващи вкусове са плодови, тревисти, минерални, цветни, деликатни, благоухайни.

Водещи страни производители са Франция, Италия, Испания, Португалия, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, САЩ, Аржентина, Унгария.

Българските бели вина са чудесен избор, достойна конкуренция, прекрасни вкусове за всякакви предпочитания.

Ароматни лозови масиви се срещат край Черноморието и Дунава, хълмистите райони на Тракия, Сакар планина и граничните южни райони където почва и климат са подходящи за есенцията на големи вина.

В цялата комплексност на едно добро вино има много труд и творчество. И сега е времето да му се насладим -

ЛЯТО Е...                    


Д-р Диана Бушкалова 0887 62 53 47 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
Д-р Атанас Ангелов 0887 95 92 19 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
Д-р Огнян Трингов 0878 91 78 07  
Антоанета Дончева 0889 33 02 21 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   
Волфганг Портен   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите."
Стефан Кацаров 0882 42 01 93 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   
Динка Златева 0888 80 90 69 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
Росица Илиева 0888 70 79 30 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.     
Тодор Велев 0889 64 47 44  
Петър Корцанов 0888 21 79 67 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   
Жоро Добрев 0888 58 59 45 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Минка Добрева 0888 58 38 49 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Владимир Тонев 0888 26 17 17 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   
Минка Тонева   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   
Антон Антонов 0888 82 77 78 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   
Пенка Атанасова 0888 98 58 62 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   
Румен Георгиев 0888 83 17 07 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   
Петър Ангелов 0896 61 55 33 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.     
Николай Дянков 0888 93 77 02  
Димитър Чилов 0898 55 55 42 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
Снежана Чилова   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
Йордан Йорданов 0898 43 27 17 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   
Станислава Авджиева 0888 23 94 22 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.     
Иванка Михайлова 0887 36 04 22 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 
Рангел Танчев 0887 24 80 70 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.   
Георги Сяров - член КОНСУЛТАНТ 0888 63 12 58  
Диана Делчева 0898 58 01 76  
Веселин Станчев    
Татяна Станчева   Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Жельо Желев 0887 97 85 10 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Красимира Недева 0887 82 31 53 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Йоанна Димитрова 0885 68 36 96 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Иван Палийски 0888 00 46 76 Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

ОСНОВНИТЕ ЦЕЛИ НА СДРУЖЕНИЕТО СА:

  • ДА НАСЪРЧАВА ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС И ВКУС КЪМ ХУБАВОТО ВИНО;
  • ДА ОПТИМИЗИРА КОМУНИКАЦИИТЕ МЕЖДУ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ВИНА И ВИНОЛЮБИВАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ;
  • ДА ПОПУЛЯРИЗИРА ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ВИНА;
  • ДА РАБОТИ ЗА УТВЪРЖДАВАНЕТО НА ВИНОТО КАТО ПОСТОЯННА ТЕМА В МЕДИИТЕ;
  • ДА ИЗДИГА И ПОДДЪРЖА НИВОТО НА КОМПЕТЕНЦИИ ОТНОСНО ВИНОТО СРЕД СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ.
Виж повече