Клуб за ценители на виното Дионис, Стара Загора

wine7

Дионис - клуб за ценители на виното

Лято е - усещане за топлина, аромат на цветя и плодове, галещ бриз и страст.

Където и да си - в офиса, на отдих в планината или край морето, на делова среща или романтична вечер, чаша вино добавя атмосфера и показва отношение.

Защо точно вино?

Има разбира се и други възможности. Виното освен всичките си качества като напитка е и философия. От древността до днес този гроздов еликсир присъства в човешката цивилизация и вдъхновява създателите и консуматорите на вино. И е чудо как тези малки скромни зърна гроздов плод се превръщат в невероятни по вкус, аромат и качество вина. Познаването на вино е предизвикателство и е необходимо познание и увереност за добър избор.

Да знаем

  • вида грозде, кой го произвежда, индивидуална характеристика на виното, неговия стил,
  • произхода –климатични условия, регион ,
  • реколта,
  • отлежавало ли е в дъбови бъчви
  • алкохолно съдържание.

Как да познаем доброто вино? Какви качества да притежава то?

Няма висококачествено вино без висококачествено грозде. Мястото на засаждане (тероара), което определя климата и почвата, различните сортове грозде,  доставянето му в избите, различни технологии, които "моделират" характера на произведеното вино. 

А дали можем преди да отворим бутилката вино да знаем какво ще има вътре? 
Да, като се започне от бутилката, тапата, етикета, произхода на гроздето, реколтата, отлежало ли е в дъбови бъчви, алкохолно съдържание, вкусови показатели, потенциал за отлежаване. Има и термини, които се използват при описание на виното, но знайте , че няма да сгрешите дори да не сте професионалист, защото всеки има свое субективно усещане. Точно това прави дегустациите с приятели и забавни, и полезни. Характерните термини са нос (това е мириса), тяло (текстурата) на виното, баланс (хармоничност на киселинност, сладост, алкохол, танини) има по-плътни, например червени вина и по-леки. Споменава се "небце"- термин за вкуса и край (послевкус) на виното.

Според характеристиките си различните вина се консумират при различна температура, тя често е посочена и на етикета, за червените и по-плътни вина е необходимо бутилката да се отвори по-рано (около час) преди времето на косумация, виното да "поеме въздух", за да се "изрази по - ясно", да покаже най-доброто от характеристиките си. Да не забравяме, че за стабилизирането на виното се използва сяра.

Вината са различни и според вида на гроздето- бели, червени, розе. Розе- притежават от качествата и на двете с промяна в характера на виното. Днес розовите вина разширяват популярността си.

Белите вина са по-леки и ароматни, но могат да бъдат и силни, и много ароматни. Консумират се охладени (4-6 градуса), предимно за по-скорошна консумация, с ордьоври, закуски, сирена, риба, пиле, паста. 

Познати сортове са шардоне, димят, мускат, мискет, ризлинг, совиньон блан, вионие, пино блан, пино гри и др. - някои от тях са особено популярни в последните години.

Червените вина винаги са били предизвикателство, вълнуващи аромати, цветове, плодови пивки силни, топли, богати, дълготрайни. Особено подходящи за месни салати, по-светли и тъмни меса, силни сирена, шоколадови десерти. Мерло, каберне совиньон, гъмза, пино ноар, малбек, каберне фран, сира, последните също познати по-отскоро. Особено популярни станаха купажните вина. Да не забравяме и шумящите вина: сухи – шампанското е върхът, има и по-достъпни, ободряващи и тонизиращи, сладки – сладкото шампанско е подходящо винаги със специални десерти.


За описание на виното се използват термини като баланс (хармоничност на вкусовете), тяло (текстурата и тежеста в устата), край (послевкус), нос (другото име за мириса), небце (технически термин за вкуса).

Няма правилно и грешно описание на вино, всеки би могъл да има свое собствено субективно впечатление. И като цяло не е необходимо да познаваш терминологията, за да се насладиш и оцениш напитката.

Лято е и всеки би се зарадвал на една чаша добро бяло вино- леко, приятно, пивко, със или без храна. За да има добър вкус, бялото вино трябва да се отвори в подходящия момент и е важно да се пие при правилна температура между 4-6 градуса и 8-10 градус С за различните вина. Чашите за бяло вино трябва да са с форма на лале – по-тясното гърло задържа, пренася и усилва ароматите.

Белите вина са познати като сухи и полусухи, ароматни, маслени, неутрални, сладки, но понякога тази класификация е доста размита и относителна. Подходящи храни са сирена, морски деликатеси, месни салати, зеленчукови супи, десерти.

У нас наред с традиционните сортове - мускат, мискет, димят, ризлинг, шардоне, совиньoн блан вече познаваме вионие, пино гри, пино блан, шенин блан. В описанието на стила на белите вина, различните преобладаващи вкусове са плодови, тревисти, минерални, цветни, деликатни, благоухайни.

Водещи страни производители са Франция, Италия, Испания, Португалия, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, САЩ, Аржентина, Унгария.

Българските бели вина са чудесен избор, достойна конкуренция, прекрасни вкусове за всякакви предпочитания.

Ароматни лозови масиви се срещат край Черноморието и Дунава, хълмистите райони на Тракия, Сакар планина и граничните южни райони където почва и климат са подходящи за есенцията на големи вина.

В цялата комплексност на едно добро вино има много труд и творчество. И сега е времето да му се насладим -

ЛЯТО Е...